Monet-tól Picassóig

Osztálykirándulás keretében látogattak Bécsbe a 13. M tanulói. A tanulmányi kirándulásának is mondható út célja az Albertina Múzeum, illetve Bécs új múzeuma, az Albertina Modern megtekintése volt. Az Albertina Múzeumban az érdeklődés középpontjában a Monet-tól Picassóig című időszaki kiállítás állt, mely a 19. századi impresszionista festőtől kalauzol végig minket a 20. század jelentős irányzatain át, Picasso késői korszakáig. A szemünk előtt elevenedtek meg a művészettörténeti ppt-k és könyvek lapjai, mikor a híres művekkel élőben találkozhattunk. Több kisebb időszaki kiállítás mellett, a múzeum állandó anyaga is megtekinthető volt.

Néhány utcasarokkal odébb, az Albertina Modern kiállítótereiben viszont már a kortárs képzőművészeté a főszerep. Az itt kiállított művek, hatalmas vásznak és installációk formájában reflektálnak szociális, kulturális és etnikai kérdésekre. Egy kamarakiállítás pedig két fontos művész (Herbert Boeckl és Oskar Kokoschka) grafikai munkásságát mutatja be.

A múzeumok kényelmes megtekintése után (vagy közben) elmerülhettünk a császárváros lenyűgöző építészetében, és volt idő még egy bécsi kávézóba vagy épp egy sushi bárba is beülni.

Sudár Péter